De ce merege compresorul incontinuu  ?

Trebuie curatat condensatorul , verifica daca merge ventilataorul , verifica daca are o distanta de cel putin 10 cm de la perete , aparatul frigorific este indreptat cu partea de racire a agentului frigorific catre soare sau o alta sursa de caldura , lipsa agent refrigerant (freon ) in instalatie .

Ce este BTU ?

British Thermal Units (BTU) 
1kW = 3,412 BTU 
1BTU = 0,252 kcal/h

Ex: Pentru o unitate de aer conditionat care furnizeaza 9000 BTU avem o echivalenta de 2.26 kW

Ce este COP ?

Coefficient of Performance - coeficientul de performanta, este raportul dintre puterea electrica absorbita si puterea termica de incalzire generata. Spre exemplu, o pompa de caldura moderna va genera 3 kW de energie termica pentru 1 kW de energie electrica consumata. In acest caz COP va fi 3. 

Ce este EER ? 
Energy efficiency ratio- rata de eficienta energetica, este raportul dintre puterea electrica consumata si puterea de racire generata. COP si EER sunt marimi similare, dar sunt folosite pentru incalzire sau pentru racire. 

Ce reprezinta clasa de energie ? 

Clasa de energie o intalnim in general, la aparatele de uz casnic, spre exemplu la masinile de spalat, frigidere, dar si la aparatele de aer conditionat. Clasa de energie este evidentiata pe eticheta energetica, aceasta din urma avand rolul de a informa consumatorii cu privire la cantitatea de energie consumata si de a-i ajuta sa aleaga echipamentul care consuma mai putina energie.

Sistemul de clasificare deja cunosut ofera posibilitatea - atat comerciantilor, cat si utilizatorului final - de a compara eficienta energetica a echipamentelor, sau altfel spus, de a vedea, in ce masura produsul ales este eficient din punct de vedere energetic. Clasa de energie A este considerata superioara si reprezinta consumul de energie cel mai redus; la polul opus se afla clasa de energie G, reprezentand un consum de energie foarte ridicat. Clasa de energie este in functie de EER si COP.

Valorile din tabelul de mai jos sunt exprimate in W/W, insa unii producatori folosesc pentru EER unitatile de masura Btu/h W. Pentru a face conversia in W/W trebuie sa impartiti la 3.412.

Ex: EER= 11.00 Btu/hW => EER= 3.22 W/W => aparatul este clasa A de energie.

Ce este pompa de caldura 
Pompa de caldura este masina frigorifica ce poate inversa ciclul frigorific, astfel incat sa furnizeze caldura in loc de racire. Deoarece pompa de caldura foloseste agent frigorific este posibil sa ridice temperatura aerului de la -15 grdC pana la o temperatura utila pentru incalzirea unei incaperi. Dificil de imaginat, dar inchipuiti-va ca un frigider inverseaza ciclul frigorific si grila neagra din spatele lui este foarte rece iar inauntru ar fi foarte cald. 
Pompele de caldura pot extrage caldura din aer, apa sau pamant si sunt folosite atat pentru racirea cat si pentru incalzirea unei cladiri in mod eficient si economic. 

Ce este VRV SAU VRF ?
VRV este un sistem conceput si dezvoltat de Daikin Industries si inseamna "variable refrigerant volume" - "volum de agent frigorific variabil". Daikin detine marca inregistrata VRV, de aceea alti producatori folosesc termenul VRF "variable refrigerant flow" - "debit variabil de agent frigorific". In principiu ambele functioneaza la fel si sunt cai extrem de eficiente, sigure, economice pentru a raci sau incalzi cladiri. 
Debitul de refrigerant este adaptat foarte precis pentru a satisface cererea de incalzire sau racire a cladirii, astfel se economiseste energie. 
Pe scurt, sunt probabil cele mai bune sisteme disponibile pentru aplicatii medii si mari. 

Ce face un inverter ?
Este folosit pentru a modifica frecventa curentului cu care este alimentat un compresor, fiind astfel posibila modificarea turatiei acestuia. Aceasta inseamna ca se poate modifica debitul de agent frigorific care circula prin instalatie permitand modificarea capacitatii aparatului. 

SURSA: http://blog.4rev.net ; www.climavent-construct.ro ; www.termo.utcluj.ro ; www.comfort.uk.com/faq.htm